måndag 23 september 2013

Berättelser från äldreomsorgen

RS arbetsplatsturné och axplock från personalenkäten

Mattias Bernhardsson och Lina Rigney Thörnblom
Under de senaste veckorna har Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamöter Mattias Bernhardsson och Lina Rigney Thörnblom varit på arbetsplatsbesök inom främst kommunal hemtjänst och även en dagligverksamhet. De har ännu inte kunnat besöka äldreboenden. De berättar här kortfattat om sina intryck:

”Vi gör allt. Vi får se livets elende, ensamhet och hur männsikor har det. Vi gör det ingen annan gör.” Så beskriver en av de anställda på Brandbergens hemstjänst sitt arbete.
De anställda i Haninges hemtjänst  känner en stolthet över sitt arbete. De har ett stort ansvar på sina axlar. Den borgerliga majoritetens strategi för att hantera de kommande årens massiva ökning av äldre i behov av omsorg är nämligen just hemtjänst. För de anställda innebär detta fler att besöka och fler som är sjukare än tidigare.

Många som arbetat länge inom hemtjänsten i Haninge kommun upplever hur arbetsbördan ökat, även fördubblats:
- För 8-10 år sedan hade jag betydligt mer tid med vårdtagarna. Jag kunde var hemma hos någon i två och en halv timme med tid för promenad och umgänge. Då hade jag oftast fyra besök på förmiddagen och fyra på eftermiddagen. Nu har jag 8-10 besök på förmiddagen och lika många på eftermiddagen, uppemot 20 besök på en dag, säger en anställd inom Västerhaninge hemtjänst.

På kvällarna är det fler insatser. Men det är färre anställda. Om vikariepoolen är stängd för dagen kan vi inte ersätta någon som är sjuk. Då får tre göra jobbet för fyra anställda.

- Det finns inga körtider i schemat. Om jag ska iväg till Vega så tar det 13-14 minuter – tid som tas ifrån kunden. Hur ska vi kunna jobba så här, frågar en anställd i Handens hemtjänst.

Hemtjänstpersonalen har ännu mer ansvar idag också som administration och dokumentering – ansvar och nya utbildningar som inte märks i lönekuverten.

- Ibland jobbar jag dubbelpass. Jag måste få ihop till hyran, så enkelt är det, säger en anställd i Brandbergens hemtjänst som är en ansamstående flerbarnsmor.

- Jag började jobba här för 16 000 kr brutto. Idag, fyra år senare har jag 20 000 kr men då jobbar jag kvällar och helger för att jaga OB och så kör jag 25 procent på bemanningscentrum också för att komma upp i mina 100 procent, fortsätter hon.

- Alla vi som jobbar i kommunal hemtjänst, vi är bäst på det vi gör och och vi har bättre utbildningar än vad de har i de privata hemtjänstföretagen. Men vi får inte marknadsföra oss för det, konstaterar en anställd i Handens hemtjänst.

- De privata affischerar för fullt och lovar oxifilé för en summa som räcker till falukorv. Många äldre tror att vi kommunal hemstänst är lite 'sämre' när det inte är det, som ett resultat av just marknadsföringen av de privata, fyller en kollega i.

Inom Brandbergens hemtjänst upplever de anställda att arbetssituationen blivit lite bättre senaste halvåret. Många säger att de själv oftare begär mer tid för olika saker hos biståndshandläggaren.

- Man måste låta insatserna ta tid. Det ska inte var ett morgonbesök på 27 minuter – det ska vara ett morgonbesök! Jag vill ta bort tidsangivelserna helt, säger en av de anställda på Brandbergens hemtjänst.

Det alla anställda i Brandbergens hemtjänst känner av är att kommunen drog in boendestödsgruppen för brukare under 65 år, något de hade i nästan 9 år.

- Äldre under 65 år ställer högre krav på exempelvis mat och inköp. Jag håller inbland på att svimma på cykeln med alla matvaror, berättar en av de anställda.

- Vi måste få tillräckliga medel för att kunna göra vårt jobb. Lagen talar om ”skälig levnadsvivå”. Men vad är det? Vi måste få mer tid för de äldre!

De anställda på Parkvillans dagligverksamhet är väldigt nöjda med sin verksamhet som är väldigt populär bland de äldre i området. Här finns gympa, textilverkstad, balansträning, melodikryss, filmkvällar, frukostar och luncher i gemenskap.

- En sak vi däremot skulle vilja börja med är att laga maten här. Vi har ett stort kök vi inte använder. Idag får vi maten i kantiner från Hagagården. Ibland är det för lite mat och det händer att den tar slut. Beräkningarna kan vara snåla, att det ska vara 100 gram fiskfilé per äldre. Om då varje fiskfié som kommer i kantinerna är på 250 gram ska vi stå och dela upp alla efter riktmärket, säger en av de anställda.

De anställda anser också att det är för mycket halvfabrikat, något som skulle kunna ändras på om de hade sitt eget kök och sin egen kock.

Mattias Bernhardsson
Lina Rigney Thörnblom

Enkäten:
Under Rättvisepartiet Socialisternas arbetsplatsturné inom äldreomsorgen har de anställda kunnat fylla i en enkät över förbättringar (utöver lön) helt anonymt. Vi har ännu inte besökt alla arbetsplatser och vi har har ännu inte hunnit gå igenom alla enkätsvar.

Här är ett axplock av svaren från Brandbergens hemtjänst:

”Bort med schablontider för insatser, t ex inköp och dusch. 45 minuter för inköp gäller oavsett om personen bor långt eller nära från affären. Man behöver gå igenom nota m m -det går inte på 45 minuter med en gammal människa och yngre med diagnoser. Dusch kan vara på 21 minuter – det går inte på den tiden. Det ska förberedas och duschas, torkas, smörjas och ställas iordning. Brukarfokus ska vara bättre. Ibland händer det att man får komma till en person som man inte träffat på ett helt år. Bort med bemanningscentrum! Stabila arbetsgrupper istället.”

”Inköp= tunga inköp som personalen sliter med. Hemkörning ska vara ett krav!!”

”Att få ägna mer tid / omsorg till våra vårdtagare. Minska antalet besök per dag. Mer kontinuitet”.

”Scheman ) Egen grupp på kvällen – och egen grupp på dagen. Att få arb extra arbetspass om man vill.”

”Mera personal. Fasta vikarier på heltid. Lösa problem tillsammans”.

” X Dubbelbemanning på alla städningar (De på 90 min). 
X Hemkörning på alla tyngre inköp. 
X Tjock varm dunjacka med logotyp. 
X Att eftersträva en bättre kontinuitet till vårdtagarna. 
X Fler datorer till arbetsplatsen”.

”* Hemkörning på tunga handlingar (inköp)
* bätre kontinuitet till vårdtagarna
* Arbetsskor till hemtjänstpersonal”

Läs också:
> Seger: Alla anställda i privat hemtjänst får kollektivavtal!
> RS tog strid i kommunfullmäktige för bättre mat i äldreomsorgen och mot privata vinster
> Rusta upp äldreomsorgen (från RS arbetsplatsturné 2010)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.