onsdag 1 september 2010

Rusta upp äldreomsorgen

Av Mattias Bernhardsson
Kommunfullmäktigeledamot och förstanamn på RS Haninge-valsedel

Mattias Bernhardsson (RS)
De styrande i Haninge har länge slagit sig för bröstet för att ha ”Sveriges bästa äldreomsorg”. Men bara genom att bläddra igenom SKL:s (Sveriges kommuner och landsting) undersökning förstår man att så inte är fallet. På Haninges särskilda boenden är färre nöjda än rikssnittet.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) vägrar att sjunga de andra partiernas lovsång om sig själva. Vi hämtar fakta från arbetsplatserna genom möten med undersköterskor, sjuksköterskor och vårdbiträden. Många har jobbat i över 20 år och är experter på sina yr ken. Det är deras frågor vi driver i kommunfullmäktige, i kampanjer och i valet. Rättvisepartiet Socialisterna har länge kämpat mot de drastiska neddragningar som har gjorts.

Mellan 2002 och 2009 har antalet äldre i Haninge ökat med 2 998 personer, men det har bara skapats 29 nya platser på särskilda boenden. Bara 8 procent av de allra äldsta har plats på ett särskild boende och endast 17 procent får hemtjänst (för riket 22 procent).

När RS konfronterade högerledningen om detta i kommunfullmäktige fick vi veta att ”de äldre lever längre, är friskare och vill bo hemma”. Men de anställda håller inte med:
– ”Bo-hemma-principen” handlar om att snåla in på de äldre. Folk lever längre, men de är inte alls friskare. Det har gått så långt att vissa behöver hemtjänst 6-9 gånger per dag. Många vill ha en plats på ett boende, men får inte det. När de väl kommer hit är de jättesjuka. På kort tid har två äldre avlidit här efter bara två veckors vistelse, säger en av de anställda runt fikabordet på ett av de många boenden jag besökt.

Också de som beviljas hemtjänst har idag mycket stora vårdbehov. Oftast tas också hjälpen av anhöriga med i beräkningen vid bedömningen av omsorgen, vilket är en kvinnofälla.
I Haninges hemtjänst berättar personalen om hur deras schema har blivit större och större. Schablontiderna för hur lång tid man har på sig att ta sig mellan lägenheterna är skrivna för någon med en jetmotor på ryggen.
– När jag började här hade man 4-6 besök på morgonen. Idag är det 6-8, ibland till och med 9 besök. In och ut. Det finns för lite tid att sitta med de äldre, säger en av de anställda på Brandbergens hemtjänst.

– Det händer ofta att jag måste hjälpa till med allehanda sysslor som att duka, servera och liknande när jag kommer på besök. En gång fick jag till och med ta hand om anhöriga till en avliden person, då de två i personalen tog hand om en boende, där de måste vara två som hjälps åt, säger Mi Alforsen, anhörigvårdare och kandidat för RS.

Arbetsbelastningen är större än de flesta tror:
– Politikerna hade bett oss skriva ner i detalj allt vi gör på en dag. Vi satte oss ner och när vi klara var det en 600 sidor tjock bunt. De blev minst sagt chockade över allt arbete vi gör, berättade en av de veteraner jag mötte.

Inte undra på att Haninge hör till de kommuner som har flest sjukskrivningar.

Först genom en kampanj från oss i RS och anställda köptes det in taklyftar till Handens äldreboende. Jag provade själv den 175 kg tunga mobila lyften som användes innan. Det är något alla politiker borde göra innan de öppnar munnen om arbetsmiljön i kommunfullmäktige.

På alla äldreboenden jag besökt är bemanningen för dålig. Personalen gör ett fantastiskt jobb, men de är för få. De berättar om hur det förr fanns kockar, städ- och tvättpersonal. Idag måste sköterskorna göra allt, men det märks inte i lönekuvertet.

– För tio år sedan var vi åtta personal per våningsplan, idag är vi sex, säger en anställd på Ros-Anders Gård i Tungelsta.

På en av avdelningarna på Johanneslunds äldreboende i Västerhaninge finns nio boende varav sex i rullstol. De är tre anställda på morgonen, två på kvällen och en på natten. Det är omöjligt att då ge en bra och trygg vård.

År 2009 infördes kundvalmodell inom hemtjänsten. Idag finns 15 olika hemtjänstbolag i Haninge. Därmed går skattepengar till privata vinster. Bolagen utnyttjar situationen för att erbjuda tilläggstjänster som städning, tvätt o s v mot betalning. De som har råd kan därmed köpa sig mer hjälp och klyftorna ökar.
Stockholm är ett avskräckande exempel. Till följd av den stora andelen privat vård har lands­tinget näst dyrast vård i Sverige me dan kvaliteten och effektiviteten är näst sämst (Dagens Samhälle).

– Vi vill avskaffa biståndsansökningarna, vi vill ha öppna beslut som utgår från individens behov, säger en av sköterskorna.

Vi i RS kräver att privatiseringarna rivs upp. Ingen vinst ska tillåtas på vård och omsorg. Omsorgstagarna har idag väldigt lite inflytande över utformningen av hemtjänsten. Det måste ändras. Önskningar och behov kan variera och måste tillgodoses. En verklig val frihet kräver fler anställda för att möta behoven.

På Västerhaninge hemtjänst sa många att de ville ha mer tid till att ordna bättre mat åt de äldre, istället för att ta med sig den ”flygplansmat” som köps in.
När jag besökte demensboendet Ros-Anders Gård kom det fram att personalen fruktade att deras kök ska läggas ned. Idag lagar personalen mat efter de äldres önskemål, men de borgerliga partiernas planer på att införa storkök kan komma att innebära att tråkiga och smaklösa förpackningar byter ut den egenlagade husmanskost som idag sprider en aptit av väldoft i hela boendet. Borgarna vill att känslan av hemlagat ska bytas ut mot tillsatser och halvfabrikat.

Äldrenämndens ordförande Kjell Bjerrehorn (FP) tyckte att det ”inte alls något fel på flygplansmat” i en kommunfullmäktigedebatt med undertecknad. Att äldre har svårare att finna aptit fanns det ingen förståelse för. Storkökstillagad mat och flygplansmatpaket är sämre för de äldre.
Idag är undernäringen mer utbredd på boenden än bland de äldre som bor kvar hemma. När förpackad mat provades på Ros-Anders Gård i sommar blev det mer mat över på tallrikarna och mycker mat har fått slängas.

– Fisken ser ut som en skosula, säger en av undersköterskorna.

Borgarna snålar in på de äldre medan kommunen gjorde 94 miljoner kronor i överskott förra året. Det finns pengar till äldreomsorgen med en socialistisk politik. Vi vill sänka politikerlönerna, spara på konsulterna och använda de stora överskotten som finns. Men vi kräver också att staten återbetalar de stora belopp som man stulit från kommunerna un der alla år. Vi vill ha återställda och indexreglerade statsbidrag som utgår från behoven. Pengar som har skänkts bort till de rika och bankerna ska betalas tillbaka och gå till välfärd. För detta behövs ett uppror från gräsrötterna, i fackföreningarna och bland alla som har tröttnat på de rikas fester med våra skattemedel.

Rättvisepartiet Socialisterna står för:
■ 275 nya anställda till äldreomsorgen.
■ Fler boenden & boendeformer.
■ Sänk hyrorna.
■ Generösare bedömningar i hemtjänsten.
■ Omsorg efter behov, inte efter plånbok – riv upp privatiseringarna.
■ Arbete max var tredje helg – nej till delade turer.
■ Nej till storkök – maten ska lagas på plats, efter de äldres önskemål.


Katja Raetz

Sjuksköteska på äldreboende och kandidat för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge.


"2008 var 
sjuksköterskorna och andra i Vårdförbundet på krigsstigen med strejk för högre löner – men facket gav upp för lätt".




Mi Alforsen


Arbetar ideellt med dagverksamhet för bl.a äldre i Jordbro och kandiderar för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge.

"Ingen ska behöva stå med mössan i hand. RS står upp för och bryr sig om dem som har det sämst ställt.”





Sanna Tefke

Vårdbiträde, fackligt aktiv i Kommunal och kandidat för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge.

Omsorgstagarna vågar ibland inte ringa efter personal för att de tycker synd om oss. Så får det inte vara! Det behövs man-ur-huse-demonstrationer för omsorgen.” 































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.