måndag 11 december 2017

Haninge vägrar överklaga skyddsjakten på vargen – men motståndet växer

Lina Rigney Thörnblom (RS)
Samma dag Länsstyrelsen beslutade om skyddsjakt på den enda vargen på Södertörn i förra veckan tog aktiva i Rättvisepartiet Socialisterna initiativ till kampanjen "Stoppa skyddsjakten på Södertörnsvargen". Över 1400 har gått med i gruppen, nära 100 i gruppen har överklagat beslutet och hela 27 000 har skrivit på namninsamlingen. Olika fältgrupper är också ute och försvårar för skyddsjakten, som främst bedrivs i Österhaningebygden och Tyresta-Åva. Två jaktlag stödjer inte alls skyddsjakten.
"Många känner en väldigt stor otrygghet som ett resultat av skyddsjaktens villkor och jag tycker att det är en berättigad fråga hur du som kommunalråd tänker värna ordning och säkerhet?"
På kvällens kommunfullmäktige frågade Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot Lina Rigney Thörnblom ut kommunalrådet Meeri Wasberg (S) och frågade varför kommunen inte överklagar beslutet för att värna haningebornas trygghet och ordning:
– Under hösten har vissa försökt piska upp gamla tiders vargskräck. Obekräftade och även osanna berättelser om den enda vargen på Södertörn, likaså fabricerade nyheter i Mitt i Haninge som sedan även fått dementerats, har tyvärr även påverkat Länsstyrelsens beslut om skyddsjakt, inledde Lina Rigney Thörnblom (RS) och fortsatte:
– Länsstyrelsens beslut som slår fast följande häpnadsväckande villkor för jakten innebär en mycket allvarligare otrygghet och hotbild: 1. Skyddsjakten får ske under hela dygnet. 2. Skyddsjakten får ske på annans mark. 3. Alla typer av belysning får användas för att underlätta skyddsjakten. Min fråga till dig Meeri Wasberg (S), är om du som kommunalråd tänker agera, om kommunen tänker överklaga dessa villkor som på ett allvarligt sätt hotar människors liv och hälsa?, frågade Lina Rigney Thörnblom (RS).
– Detta är inte en fråga för kommunpolitiken, det är en fråga för Länsstyrelsen. Vi har valt att ha en nära och tät kontakt med Länsstyrelsen för att kunna förmedla rätt information till våra verksamheter, svarade Meeri Wasberg (S).
– Den här frågan jag tar upp nu är inte om vem som ska fatta beslut eller eller ej, utan om haningebornas säkerhet och trygghet. Under vanlig jakt sätts det upp lappar om att jakt pågår under vissa tider och vi som är ute med hästar, hundar eller går i skogen vet då att ta på oss reflexvästar. Många känner en väldigt stor otrygghet som ett resultat av skyddsjaktens villkor och jag tycker att det är en berättigad fråga hur du som kommunalråd tänker värna ordning och säkerhet?, replikerade Lina Rigney Thörnblom (RS).
– Jag förutsätter att de jägare som som kommer att utöva skyddsjakten agerar i enlighet med de riktlinjer och beslut som Länsstyrelsen uppenbarligen har tagit. Vi kan påtala de här sakerna genom en fortsatt tät kontakt med Länsstyrelsen, lovade Meeri Wasberg (S) till slut.
Meeri Wasbergs (S) taktik under utfrågningen var alltså att inte riktigt besvara vad som frågades, i vetskap om att frågeställaren bara har en replik på ynka 30 sekunder medan kommunalrådet själv har dubbelt så lång tid att svara på.
 

Frågan som kvarstår är då på vilket sätt kommunalrådet har valt att "förmedla rätt information till våra verksamheter"? Har Meeri gett direktiv att skolor och förskolor ska ställa in utflykter i skogen på grund av skyddsjakten? Att alla som rör sig i skog och mark – även på den egna tomten enligt jaktvillkoren – ska bära reflexvästar? Har Meeri kommunicerat till Länsstyrelsen att kommunen inte kan "kommunicera" rätt information så länge jakten kan ske dygnet runt och på annans mark utan dennes tillstånd?

Kampanjen har dock fortsatt medvind, skyddsjakten har framkallat massiva protester och fler ansluter varje dag.

Läs om höstens två stora miljösegrar i Haninge
> Exploateringen av Söderbyskogen stoppas
> Vildmarken och havsörnarna på Ornö räddas från avverkning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.