torsdag 31 juli 2014

Asylforum på Pride lockade många


Under torsdagen den 31 juli anordnade RFSL Newcomers ett heldagsforum med fokus på asylpolitik och andra frågor som berör papperslösa, asylsökande och nyanlända hbtq-personers situation.
En del under dagen var ett panelsamtal med olika organisationer som jobbar med asylfrågor om hur situationen ser ut idag och vad som behövs göras.

RS-medlemmen Sanna Tefke för Asylrörelsen Stockholm, Aino Gröndal som är juridiskt biträde för RFSL och representanter från RFSL Newcomers, Asylstafetten och Ingen Människa är Illegal deltog i samtalet.
Forumet var välbesökt av runt 50 personer och på främsta raden satt Migrationsverkets ställföreträdande generaldirektör Mikael Ribbenvik med en bitter uppsyn.
Deltagarna kunde konstatera att situationen för asylsökande hbtq-personer fortfarande är kritisk.
Sverige utvisar fortfarande en majoritet av de asylsökande tillbaka till förföljelse och tortyr.

Paneldeltagarna från Asylstafetten, som själva var asylsökande, vittnande om orimliga beviskrav.
Riktad mot Mikael Ribbenvik sa han:
– Ni kräver dokument som styrker ens historia, när ni sen får dem kräver ni först att de ska vara stämplade av en myndighet för att anses trovärdiga, i de fallen de är det säger ni sedan att landets regering är korrupt och att stämplade dokument inte går att lita på. Hur får ni ihop det?

Större delen av samtalet ägnades åt vad som behövs göras. Mest applåder fick representanten från Ingen Människa är Illegal med kommentaren om att vi inte borde ha något Migrationsverk över huvud taget. ”Vilka är ni att bestämma över människors liv eller död?”.

Sanna Tefke tog upp om Asylrörelsens krav på allmän flyktingamnesti för gömda flyktingar, ett återinförande av asylrätten och lika rätt till vård, omsorg, utbildning och svenska kollektivavtal.
– Migrationsverket utreder inte dina skäl för att stanna, de utreder skäl för att skicka tillbaka dig, sade hon.

Andra krav som lyftes fram var en förflyttning av bevisbördan från den asylsökande till Migrationsverket, en förändring av lagen och ökad kompetens hos migrationsverkets handläggare.
Forumet gjorde det extra tydligt att vi fortfarande har väldigt mycket att kämpa för när det gäller hbtq-flyktingar och asylfrågor i allmänhet. ■

Läs mer:
> Partidebatten på Asylforum 2012 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.