torsdag 2 februari 2012

Överklassens firmafest

Den globala makteliten har nyligen avslutat sitt årliga World Economic Forum (WEF) i schweiziska Davos. WEF är som om världens överklass plötsligt beslutat sig för att hålla konferens på en Finlandsfärja. Det är möten och mycket festande och dyrt. Mycket dyrt. Drygt 40 000 dollar (270 300 kronor) får varje WEF-deltagare punga ut med, upplyser CNN.
Bland de som fanns på plats i Davos under de dagar som WEF pågick – den 25 till den 29 januari, fanns finansminister Anders Borg, utrikesminister Carl Bildt och biståndsminister Gunilla Carlsson. Undrar vem som som fick betala?


Förutom dessa tre deltog totalt 2 600 storkapitalister, politiker och andra proffstyckare. Minst 70 av deltagarna var själva dollarmiljardärer.
Oron över att tvingas dela med sig av dessa rikedomar vilade över årets WEF. Därav möten och diskussioner om ojämlikhet, ungdomsarbetslöshet och på temat att ”kapitalismen i sin nuvarande form inte passar in i vår värld. Det behövs ett socialt ansvarstagande” (Klaus Schwab, grundare av och ordförande för WEF).
Det är revolutionerna i Mellanös­tern och Nordafrika, arbetarnas och ungdomarnas kamp i Europa och Occupyrörelsen som har påmint kapitalisterna och politikerna om deras dödlighet. Och det märktes även i Davos.

Ungdomsarbetslösheten betecknades som ”en skandal”, inkomstskillnaderna ”alldeles för stora” och matjätten Unilevers vd Paul Polman klämde till med att det ”var oacceptabelt att 1 miljard människor svälter”. Vad han skulle göra åt det sa han emellertid inget om. ”Det stora problemet är att de rika fått det så mycket bättre än de fattiga”, sa indiern Rahul Bajaj en av WEF:s många dollarmiljardärer och man nästan väntade sig att han skulle ge bort någon miljard. Men så långt sträckte han sig inte, utan han kastade över bollen till regeringarna som manades att stå upp för de fattiga. Visst, man kan även önska att jorden ska bli platt.

Medan några kapitalister talade om orättvisor och fattigdomsbekämpning ägnade sig andra åt att göra precis som vanligt – hitta marknader och öka vinsten. Vapensmedjan Saabs vd och koncernchef Håkan Buskhe, som i år var på sitt första WEF, gjorde det i hopp om ”att det skulle betala sig i form av nya order till Saab så att vi kan tjäna mer pengar”. Kanoner och stridsflygplan istället för mat. Och det ska kallas ”socialt ansvarstagande”.

Per Olsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.