fredag 14 oktober 2011

Borgarnas politik raserar Haninges skolor

Lina Thörnblom (RS) talar i kommunfullmäktige
Lärarförbundet har jämfört skolor i landets kommuner. Haninge rankas på plats 280 av 290.

Inom Stockholms län är Haninge tredje sämsta kommun efter Södertälje och Upplands Väsby. I fråga om lärartätheten rankas Haninge på plats 288.
Förra året (2010) rankades Haninge på plats 259 av Sveriges 290 kommuner. I statistiken jämförs 14 olika kriterier – resurser, utbildade lärare, lärartäthet m m.

Vad är det då som gör att Haninge rankas så lågt? Haninge kommuns politiker, vare sig det har rört sig om socialdemokratiskt eller moderatlett styre, har under lång tid ”glömt bort” ekonomins roll i skolan. I debatter det senaste året i kommunfullmäktige har moderata politiker flera gånger påstått att kvalitén i skolan inte har med pengar att göra. Eller att klasstorlekarna inte har någon betydelse för elevernas resultat. Samtidigt försöker Socialdemokraterna med Robert Noord i spetsen göra skolan till sin profilfråga, men istället för att tydligt kräva mer resurser har man bland annat fokuserat på att införa betygsliknande omdömen redan i förskolan.

Skolan har lidit i Haninge sedan konkurshotet av kommunen under 90-talets tidiga år och för det betalar elever och personal fortfarande.
Men kommunens satsningar varierar. Det visades under den pågående skandalen med nedläggningen av Jordbromalmsskolan. Kommunledningen har vid flera tillfällen argumenterat att skolan är en ekonomisk belastning då för få elever har valt den. Men Jordbromalmsskolan gick med plus 2009 och 2010, medan t ex Dalarö skola gick back med nästan två miljoner kronor . 340 elever valde Jordbromalmsskolan medan 92 valde Dalarö skola.
Det har nu uppdagats att de elever från årskurs 6 som ­tvingas att gå i skolor utanför Jordbro inte har rätt till fria busskort. Enligt lagen ska kommunen erbjuda fri skolskjuts bl a om avståndet så kräver. Haninge kommuns avståndsgräns för årskurs 6-9 är sex kilometer. Från Jordbro till Ribbyskolan i Västerhaninge och till Söderbymalmsskolan i Handen som eleverna hänvisas till, är det cirka 5 km respektive 4,5 km. Föräldrar i Jordbro måste alltså i praktiken betala för skolresorna (510 kr/kvartal), just för att de bor i Jordbro som snart helt står utan högstadium.

Skolpolitiken i Haninge är ideologisk. Det är borgarnas ideologi som ligger bakom valet att lägga ner det kommunala högstadi­et i Jordbro, samtidigt som kommunledningen drev igenom 3 000 kronors högre elevpeng per elev för nyetablerade friskolor.
RS kräver att det ska finnas ett högstadium i Höglundaskolan som just nu byggs i Jordbro.

Lina Thörnblom
Kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.