måndag 25 april 2011

Jobb- och lönelös tillväxt

Dagens ekonomiska tillväxt skapar varken jobb eller något annat att glädja sig över.
I USA vände ekonomin officiellt uppåt redan i slutet av 2009, men jobb krisen har bara blivit värre. ”Inte ens hälften av alla arbetsföra amerikaner var anställda under 2010. Det är den lägsta noteringen på tre decennier”, skrev E.24.se i måndags. Samtidigt behöver en av sju amerikaner statliga matkuponger för att hålla hungern borta. Totalt rör det sig om nästan 45 miljoner människor, 4,7 miljoner fler än i fjol.
Reallönerna i USA har inte ökat se dan 1999, totalt har de fallit med 5 procent sedan dess. Men vad som utmärker denna ekonomiska uppgång är att reallönerna faller snabbare än tidigare. Det har gått så långt att pressen har fått hit ta på en ny term för att beskriva det som sker; ”a Wage Less recovery in the U.S” enligt Wall Street Journal den 4 april. ”A wage less recovery”, som bokstavligen betyder lönelös tillväxt, ska lä sas som ekonomisk tillväxt med sjunkande eller stagnerande reallöner. Och mindre till arbetarna betyder mer till bolag och rika.
De amerikanska bolagens vinster ökade med 31 procent i fjol, och vinsterna första kvartalet i år är 12 procent högre än motsvarande kvartal 2010.
I snitt ökade direktörslönerna i USA med hela 26 procent 2010. Mest tjänar förstås hedgefondernas chefsspekulanter, deras löner har nått nya osannolika nivåer. John Paulsson – chefen för hedgefonden Paulsson & Co som blev rik på att spekulera i att den amerikanska bomarknaden skulle krascha 2007 – fick ut 31 miljarder kronor i fjol.
Direktörer och chefsspekulanter brukar alltid hävda att de jobbar skjortan av sig. Så om Paulson jobbar 60 timmar i veckan, vilket han säkert vill hävda, drar han varje sekund in 2 814 kronor. På 1 minut och 48 sekunder har han tjänat lika mycket som medianlönen för män i USA.
Totalt fick USA:s 25 bäst betalda hedgefondförvaltare dela på 140 miljarder kronor förra året. 140 miljarder kronor är betydligt mer än vad de 4,3 miljoner invånarna i Europas fattigaste land – Moldavien – fick dela på under hela 2010.

Till sist. Den extrema nyliberalen Johan Norberg, som bland annat har varit chef för arbetsgivarnas ”tanke”-smedja Timbro, vill avskaffa semesterlagen. Semester bara om och när arbetsgivarna vill, är hans paroll. Vad vill Norberg avskaffa härnäst? Lönen, eller…

Per Olsson


Läsvärt: E24 Expressen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.