torsdag 15 mars 2007

Haninges högerstyre tvingas backa

Artikel ur Offensiv


24 miljoner extra till skolan • Ny pakt med högern, s och v • Fortfarande hot om nedskärningar


Högeralliansen har tvingats backa från förslagen om de största skolnedskärningarna någonsin i Haninge – kanske i hela landet.
– Det här visar att kamp lönar sig. Men faran är långt ifrån över, fortfarande ska skolorna skära ner 20 miljoner, säger Lina Thörnblom.


Det var i slutet av januari bomben exploderade. 240 skoljobb skulle skäras ner. Det skulle t ex innebära vart fjärde jobb på Brandbergsskolan.
Protesterna startade omedelbart. Elevkampanjen och Rättvisepartiet Socialisterna (RS) kampanjade på skolorna och grupper av elever blev aktiva på i stort sett alla skolor.
Föräldrarna hade stormöten, ringde politiker och ställde frågor till rektorerna.
Den 20 februari demonstrerade över 400 personer – elever, föräldrar, skolpersonal – utanför barn- och utbildningsnämndens möte. Det var ett samarrangemang mellan Elevkampanjen och föräldragrupperna.
Redan då märktes politikernas nervositet. De ökade trycket på rektorerna för att försöka stoppa demonstrationen. Gilbert De Wendel, moderat kommunstyrelseordförande, höll en presskonferens strax innan och sade att skolan skulle få extra pengar. Han kom också till demonstrationen, tillsammans med Martina Mossberg, barn- och utbildningsnämndens ordförande (m). Där fick de se vilket starkt stöd Rättvisepartiet Socialisternas talare fick för uppmaningen till skolstrejk och upptrappad kamp.

Högeralliansen hoppades ändå att pratet om nya pengar skulle räcka. De ansträngde sig ännu mer för att hindra elever att delta i skolstrejken den 7 februari. Trots detta deltog över 100 elever från minst åtta skolor.

Samtidigt läckte de nya hoten om nedskärningar ut. Det gällde bland annat:

• Hot om lunchavgifter på gymnasiet igen, kanske med 400 kronor i månaden!

• 130 skoljobb var fortfarande hotade: lärare, vaktmästare, kökspersonal, barnskötare.

• Barngrupperna i barnomsorgen skulle bli större igen!

Men att detta skulle provocera fram nya större protester gjorde politikerna oroliga. Elevkampanjen och RS var redan i full gång för en ny skolstrejk och fortsatta protester.

Politikerna minns kampen mot skolmatsavgiften– Bara massiva protester och kamp kan stoppa förslagen, men det är bråttom, sade Elevkampanjens ordförande Lina Thörnblom som också är kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge.
Politikerna mindes också vad som hände när lunchavgifter infördes under hösten 2004 på gymnasierna i Haninge. Elevkampanjen och Rättvisepartiet Socialisterna organiserade då en kampanj med skolstrejk, massbojkott av avgiften och demonstrationer. Efter sex månader tvingades politikerna att backa.
Den kamprörelsen ville inte politikerna uppleva igen. Dessutom erbjöds högeralliansen en räddningsplanka från socialdemokraterna och vänsterpartiet.
I en ny uppgörelse mellan dessa partier och högeralliansen sägs nu att skolan får ytterligare ett stödpaket på 24 miljoner kronor, utöver de 15 miljoner som utlovades den 20 februari.
”Dock kvarstår ett sparbeting på cirka 20 miljoner kronor som ska hämtas hem under 2007”, sägs i ett pressmeddelande Offensiv fått i skrivande stund.

Fortsatt kampberedskap”Nu när majoritet och opposition är överens om hur problemen ska hanteras finns förutsättningen för att gemensamt arbeta framåt för skolornas och barnens bästa” säger Martina Mossberg (m) i pressmeddelandet.
Men ”oppositionen” är inte (s) och (v) utan föräldrar, elever och skolpersonal – som inte heller denna gång tillfrågats om sina åsikter. Hela manövern stinker av försök att rädda ansiktet på politikerna, inte av omsorg om skolan och Haninges framtid.
Att de tvingats backa är ändå en stor framgång för kampen.
Men vi vet ännu inte vad de 20 miljonerna i nedskärningshot innebär. Därför krävs fortsatt kampberedskap och kontroll av de konkreta hoten på varje skola och förskola.

Mattias Bernhardsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.